mei
09
2009

TDD & DbC @ DotRT

Afgelopen woensdag was er weer een Devnology meeting: the ontwikkelaars van de ronde tafel aan.. een rechthoekige. Ondanks de tafel die er niet hoorde, was het een erg goeie meeting op elke manier waarop een meeting goed zou moeten zijn. Ik kon me niet aan de indruk onttrekken dat het programma niet helemaal uitwerkte zoals verwacht, maar iedereen vond het prima en het resultaat was denk ik zelfs beter dan gepland. Discussies! En veel daarvan, ook nog van goede kwaliteit. Kijk zelf ook even, want een plaatje zegt meer dan duizend woorden..

Na de meeting hadden Pieter-Joost van der Sande en ik nog even een leuke kleine discussie in de blessuretijd over de onderlinge vervangbaarheid van Test-Driven Development en Design by Contract. PJ, verbeter me als ik het fout heb, maar ik herinner me dat je het standpunt verdedigde dat DbC een verbetering is ten opzichte van unit tests en daarom dus ook ten opzichte van TDD. DbC is het enige wat een ontwikkelaar nodig heeft. 🙂 Dat zou wat overdreven kunnen zijn, maar het komt in de buurt, niet?

Mijn standpunt was andersom: TDD is meer dan alleen unit testen en zelfs unit tests zijn niet volledig vervangbaar door DbC. Ik zie DbC meer als een alternatief voor documentatie. Waar een ontwikkelaar normaal gesproken pre- en postcondities in de documentatie dient aan te geven, kan hij dat met DbC technieken direct op een formele manier beschrijven, te controleren door de compiler. Best cool! Maar, wat ik tot nu toe gezien heb van bijvoorbeeld Spec#, maakt dat ik me afvraag of het niet misschien nog wat te vroeg is om de techniek in C# te gebruiken. Het verbruikte best veel processor capaciteit. Maar goed, misschien zijn andere implementaties sneller. En ik heb nog niet gehoord van snelheidsproblemen bij het gebruik van DbC in Erlang.

Goed, tijd om mijn zaak ter verdediging van TDD te openen. Ik zal een aantal PRO’s voor het gebruik van TDD als techniek eerst behandelen en dan de PRO’s van DbC, allebei waar toepasselijk, vergeleken met de ander. Praktische bezwaren zoals snelheidsproblemen laat ik er buiten, die lijken me oplosbaar.

PROs TDD

 1. TDD zorgt ervoor dat je je eerst focust op de interface van wat je aan het ontwikkelen bent. Dit helpt een ontwikkelaar om een elegante interface te bedenken dat weinig overhead oplevert voor de client code. Zoiets zie ik niet gebeuren bij het gebruik van DbC.
 2. Unit tests testen niet alleen het contract van een method, maar ook zijn implementatie. Dit lijkt me wel belangrijk. 
 3. Geautomatiseerde unit tests geven je een vrijwel intantaan zicht op de problemen in je code, net als DbC je dat geeft d.m.v. compiler errors (of vergelijkbaar). 

PROs DbC

 1. DbC helpt een ontwikkelaar continue bij het gebruik van een API. Unit tests moet je eerst hebben en je moet er ook in kijken, voordat ze je helpen bij het gebruik van een API (ik ga dat niet vertalen met consumeren).
 2. DbC helpt een ontwikkelaar om minder defensief te programmeren. Argument controle en Excepties worden vervangen door pre- en postcondities, die compile time gecontroleerd worden.
 3. DbC helpt je om pre- en postcondities in een consistente en nuttige manier vast te leggen. Als je ervan uitgaat dat je ze toch moet schrijven, dan kost dat dus geen extra tijd. Het schrijven van unit tests is een investering van ontwikkeltijd die je niet heel direct terugverdient. [Dit argument vind ik nogal discutabel, omdat een grote hoeveelheid API documentatie geen pre- en postcondities bevat. Zou dus wel eens niet zo nuttig kunnen zijn als DbC enthousiastelingen denken en kost bovendien dus wel extra tijd. En het schrijven van tests is een bewezen manier om de kwaliteit van je code te verhogen en daarmee dus tijd te winnen doordat minder debugging noodzakelijk is]

Zoals je kunt zien blijven de positieve effecten van TDD en DbC overeind in vergelijking met elkaar. Dus ik denk dat TDD and DbC geen vervanging van elkaar zijn. Er is enige overlap. Je zou misschien een aantal unit tests kunnen laten vallen die je zonder DbC zou schrijven om de afhandeling te testen van argumenten die buiten de normale grenzen gaan. Maar over het algemeen zie ik ze nu vooral als elkaar aanvullend.

DbC helpt om een methode vollediger te beschrijven dan een naam ooit kan doen en op zo’n manier dat er compile time gechecked kan worden op fouten. Maar volgens mij schrijf je documentatie pas als het ontwerp van je code begint te stabiliseren. Voor code die nog veel verandert, is documentatie alleen maar een vertragende factor bij het refactoren. TDD focust je aandacht op het schrijven van code die goed te gebruiken is, een API die goed te gebruiken is en levert je meteen unit tests op. Natuurlijk leveren unit tests ook wel wat vertraging op bij het refactoren, maar leveren je daarbij echter ook heel veel tijd op doordat je weet dat je code nog werkt. Bovendien focus je meer op de bedoeling van een methode of class, wat het minste zou moeten veranderen. Als je goede unit tests schrijft.

Tenslotte ben ik niet de enige die denkt dat TDD en DbC elkaar aanvullen: Het artikel over TDD op Wikipedia vermeldt hetzelfde. En hier is een artikel dat hetzelfde beschrijft, waarin zelfs een nieuwe stijl van ontwikkelen daarmee in het leven wordt geroepen, genaamd Agile Specification-Driven Development.

Geschreven door Rick | Tags: , , , , |

3 reacties - Geef een reactie »

 • Even the notorious Donald Knuth winked to provable correct code. A famous quote states:

  “Beware of bugs in the above code; I have only proved it correct, not tried it.”

   Reactie door AndrĂ© Boonzaaijer — zondag, 10 mei 2009 om 09:26
 • Oh yes and of course my own opinion on this matter: http://whiletrue.nl/blog/?p=93 🙂

   Reactie door AndrĂ© Boonzaaijer — zondag, 10 mei 2009 om 09:29
 • Nice quote. 🙂

  I read your article and had a look at the test framework. For data-driven unit tests I can see this go a long way.

  By the way, I have been doing TDD in a statically typed language for a while now and it is quite acceptable to me, I must say. There is just a short while in which it doesn’t compile. And you cannot use IntelliSense. But that’s a very short time. Of course, SmallTalk is ideally suited for TDD, but most of the pro’s translate to other languages as well.

   Reactie door Rick — zondag, 10 mei 2009 om 13:28

Rss feed voor commentaar op deze post. TrackBack URL

Geef een reactie

Powered by WordPress | Aeros Theme | TheBuckmaker.com WordPress Themes

Better Tag Cloud